logo for loader

Телефон: 02 9432207

Кардиолог: Не съществува лекарствена терапия, която да поддържа пулса адекватно

МДЦ ИСУЛ

Един от топ кардиолозите на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" пред предаването "ПУЛС" на ТВ NovaNews.

Имплантирането на временен или постоянен електрокардиостимулатор е основното и ефективно лечение на забавения пулс.

Бавен пулс не винаги означава бавна сърдечна честота. Сърдечната честота е броят съкращения, които извършва сърцето за една минута. Не винаги това отговаря на пулса, тъй като пулса е периферното явление от съкращението на сърцето. Но почти винаги бавната сърдечна честота води до бавен пулс. Това каза д-р Николай Поройлиев, кардиолог в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ в студиото на „Пулс“ по NOVA NEWS.

Референтните стойности на пулса при спокоен човек са между 60 и 90/100 удара за минута, поясни той. През активната част на деня горната граница варира в зависимост от емоционалното състояние, физическа активност, затова пациентите не трябва да притесняват, ако имат пулс над 90 или 100, каза лекарят. Това, че тялото е в покой не означава, че организмът е в покой, каза кардиологът. При спортистите могат да се наблюдават стойности доста по-ниски от 60, обясни д-р Поройлиев.

Ниският пулс е този, който не позволява на сърцето да се адаптира към по-високи физически натоварвания, т.е. пулсът е неадекватен, каза лекарят. Симптомите на нисък пулс са замайване, колапс без загуба на съзнание, задух, слабост, предупреди той.

„Не съществува лекарствена терапия, която да поддържа пулса адекватно. Имплантирането на временен или постоянен електрокардиостимулатор е основното и ефективно лечение“, каза кардиологът. Пациентите с пейсмейкър трябва да посещават редовно лекуващия лекар, предупреди д-р Поройлиев.

Той разказа за разработката, с която са изследвали промените, които настъпват след поставяне на електрокардиостимулатор.

Целия разговор гледайте във  >>>ВИДЕОТО
 ----
Д-р Поройлиев е част от екипа на МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“. Той е специалист кардиолог с над 10 години опит и интереси в областта на електрокардиостимулацията и електрофизиологията. Извършва диагностика и лечение на кардиологични заболявания и има дългогодишен опит в лечение на артериална хипертония, сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, дислипидемия, определяне на сърдечно-съдов риск, проводни и ритъмни нарушения на сърдечния ритъм.

За записване на час за консултация: тел. 02 94 32 207

Още за работата на д-р Поройлиев: Български лекар с публикация в едно отнай-престижните кардиологични списания в Европа

Източник: ТВ NovaNews