logo for loader

Телефон: 02 9432207

КЕТОДИЕТАТА МОЖЕ ДА "СМАЧКА" БЪБРЕЦИТЕ

МДЦ ИСУЛ

- Проф. Делийска, да започнем с кетодиетата, за която в една публикация казвате „тя може да смачка бъбреците“. Разкажете повече за тази популярна диета...

- Би могло и така да се каже. Кетодиетата е много богата и на белтъци, и на мазнини. И, ако човек е със склонност към висок холестерол и мастни нарушения, т.е., нарушен липиден профил, високият прием на мазнини не е препоръчителен за него. А повишеният прием на белтъци натоварва бъбреците.

Може да се каже, че до известна степен кетодиетата действително дава добри резултати относно намаляване на теглото. Но за сметка на какво? За сметка на това, че атакува някои органи. 

Особено неблагоприятни в това отношение са бъбречните заболявания, тъй като влошаването на бъбречната функция не е придружено с никакви оплаквания и болният не знае, че има такъв проблем.

Голям процент от пациентите не знаят, че са с намалена бъбречна функция. И, ако не се изследва нивото на креатинина (ако е повишен, значи бъбрекът вече не работи на 100%), който е белег за бъбречната функция; ако не се изследва урината, човекът няма как да знае, че има проблем с бъбреците. Затова винаги съм отбелязвала, че бъбречните заболявания са един от тихите убийци, както е високото кръвно налягане и диабетът.

- Но след като няма никакви симптоми, как да се досети човек и да си каже: я да отида аз да си изследвам бъбречната функция?

- Едно хронично бъбречно заболяване може да се установи най-вече при профилактични прегледи. Хубавото е, че през последните години много работодатели изпращат своите служители на профилактични прегледи. Както всички знаем, колкото по-рано се хване каквото и да е заболяване, толкова по-лесно се лекува.

Факт е, че кетодиетата товари бъбрека, защото приемът на по-голямо количество белтък, основно месо, изисква повишена работа от страна на този орган. Ако от време на време човек прекалява с месото, бъбрекът ще страда. Но, ако редовно го принуждава да работи с всичките си структури и нефрони, защото прекалява с приема на месни продукти, бъбрекът може да започне да намалява функцията си. 

Т.е., ако форсираме, образно казано, организма си с една високопротеинова диета или с кетодиета, изчерпваме за по-кратко време възможностите на бъбрека 

И той съответно декомпенсира с изменения – отначало изразени в лабораторните изследвания, а при по-напредналите стадии се появяват и  оплакванията. 

В тази връзка моят съвет е: ако сте решили все пак да се подложите на кетодиета, първо си направете лабораторни тестове. Изследвайте урината си и кръвта за нивото на креатинин и  пикочна киселина. Ако показателите са в границите на нормата, може да пробвате тази диета. Въпреки че, вместо кетодиета, за предпочитане е спортуване или поне ходене по един час на ден.

- Вие от години алармирате да се обърне по-голямо внимание на показателя пикочна киселина. В случая какво да допълним?

- Кетодиетата  може да повиши и нивата на пикочната киселина, която също е един от тихите убийци, т.е., човек не знае, че има този проблем. А тя неминуемо уврежда различни органи и системи, включително сърце и бъбрек. И когато се развие подагра (това е следващият етап на високата пикочни киселина) с болки в ставите, чак тогава пациентът търси помощ.

Неподозирани причини увреждат бъбреците

Ние, нефролозите, вече от 10 години говорим за високата пикочна киселина и  заболяванията, свързани с нея. Високата пикочна киселина се нареди на 5-то място по смъртност. Сама по себе си, тя не повишава смъртността, но е свързана с тежки сърдечносъдови изменения; с различни усложнения от страна на сърдечносъдовата система, на бъбреците и т.н.

- Кои храни, добавки и прочее, освен кетодиетата,  повишават нивото й?

- Освен месните продукти, приемът на много фруктоза също може да повиши нивото й. Естествено, че трябва да се консумират плодове и зеленчуци, но големите количества прясно изцедени сокове и безалкохолните напитки не са много подходящи. Бирата пък е „фабрика за пурини“ – това са онези съединения, които участват в синтеза на пикочната киселина в организма. 

В тази връзка, глутаматът-хранителна добавка, която се използва много от азиатците, но през последните години се слага и в различни български продукти, предлагани на пазара, също повишава пикочната киселина  

Той подобрява някои хранителни качества на съответния продукт и кара човек да яде повече. Но нека да не навлизаме в забранителен режим по отношение на диетите. Просто да не забравяме, че всичко, което е в повече на организма, го кара да реагира по някакъв начин с влошаване функцията на някои органи и системи.   

- Проф. Делийска, а по какъв начин вреди на бъбреците високопротеиновата диета?

- Високопротеинова диета прилагат основно млади хора, предимно мъже, които се стремят да напомпат мускули във фитнеса и по тази причина приемат големи количества белтъци. Животинските белтъци обикновено съдържат сол, така че тези хора вкарват допълнително и сол в организма си. Всичко това натоварва бъбреците. 

Има публикации, че високопротеиновата диета е свързана с поява на камъни в бъбреците, които, образно казано, „за да се появят и нараснат, обичат повече месо и повече сол“. Тези 2 фактора са от съществено значение за поява и нарастване на камъните в бъбреците. 

Второ, солта е свързана и с повишен риск от хипертония. Това са данни, получени от големи международни проучвания. Отделно от това, бъбрекът пак прекалено много работи на повишени обороти и това води вече до трайни промени в неговите структури и съответно - във функциите му.

Но освен образуването на камъни и влошаването на бъбречните функции, има публикации и за натрупване на калций в бъбречната тъкан, поява на имунни или автоимунни бъбречни заболявания. Изводът: да се придържаме към златната среда – от всичко умерено, което е добре не само за бъбреците, а и за другите органи. 

Отново съветвам: ако сте решили да помпате мускули във фитнес залата, не вземайте допълнително протеини, често в тях има и токсини. Имаме случаи на пациенти със сериозни бъбречни увреждания вследствие на консумиране на протеини. Наблегнете на упражненията на уредите, а не на високопротеиновите диети и приема на различни фитнес добавки. 

- Имате ли такива пациенти?

- Имаме вече доста пациенти и активно ги разпитваме за начина им на живот, на хранене. Така ще научим причината за тяхното заболяване, независимо дали е бъбречно или не. И ще можем да атакуваме първопричината, защото, ако тя не се установи и продължи да действа, няма да има ефект от лечението.

Има и няколко от тях, фитнесманиаците, които, за съжаление, са на диализа заради прогресиращо бъбречно заболяване. Именно това са усложненията от високопротеиновите диети. 

От разговора ми с тях става ясно, че консумират пиле например, сирене, много мляко и, забележете, до 1 кора яйца на ден! Отделно от това вземат и различни хранителни добавки във фитнеса, отново за натрупване на мускулна маса – тестостерон, анаболи, ветеринарни дози витамини и др.

За техния увреждащ ефект се говори може би повече от 10 години. Все повече стават пациентите, които са вземали различни лекарства и хранителни добавки на фона на високопротеинова диета като млади, а сега идват при нас със значителни бъбречни увреждания. Лошото е , че това са млади хора по на 40-45 години. 

Да спомена и, че трябва да се пият течности, но умерено. Става дума за добрия баланс, за който природата винаги ни дава сигнал как да живеем. И съвсем накрая, една същинска заблуда, която трябва да опровергая. Ако пиеш много вода, ще отслабнеш, независимо колко ядеш. Не, няма да отслабнеш, само защото си чул някъде от някого, че с много вода бъбрекът ще изхвърли мазнините. Това не става!

Автор: Яна БОЯДЖИЕВА 

****

Проф. д-р Боряна Делийска, д.м.н., е специалист по нефрология и вътрешни болести, дългогодишен ръководител на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, професор към МУ - София.

В периода 2006-2014 г. проф. Делийска е Национален консултант по нефрология. Понастоящем е активен член на ръководството на Научното дружество по нефрология и на Европейското нефрологично дружество.

Има специализации в Германия – Мюнхен, Йена и Ерланген. Автор е на над 160 научни публикации, има и участия в списването на учебници и книги.  
Проф. Делийска преглежда пациенти и към МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна". Можете да си запишете час през системата SuperDoc.