logo for loader

Телефон: 02 9432207

Доц. Жекова взе участие в Кръгла маса, посветена на силанизиране на зъбките при децата

МДЦ ИСУЛ

Директорът на МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“ е ръководител на екипа за силанизиране на национално ниво

Доц. д-р Виктория Жекова взе участие в Кръгла маса в Пазарджик, посветена на  популяризирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години на Министерството на здравеопазването. Инициативата  се изпълнява съвместно с Българския зъболекарски съюз и Министерството на образованието и науката. Освен че е директор на МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“, доц. д-р Жекова е и ръководител на екипа за силанизация на национално ниво.


Ръководителятна екипа за силанизиране на национално ниво доц. д-р Виктория Жекова.

Тема на събитието бе кампанията „Безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 6 до 8 г. през 2023 г“.

Кръглата маса бе проведена от регионалния координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години в гр. Пазарджик д-р Красимира Сариева .

Гости бяха представители на местната власт, НЗОК, РЗИ, РИО, директори на училища и детски градини, учители, лекари по дентална медицина, заинтересовани организации, здравни медиатори, представители на медиите.

За присъстващите беше подготвен мини концерт на деца от града. Като награда малките артисти получиха подаръци, свързани с развитие на здравословни навици на устната хигиена - пасти за зъби, пясъчни часовници за отброяване на времето за миене на зъбките, близалки без захар, книжки за оцветяване и кръстословици с дентална насоченост.


Децата изненадаха присъстващите на клъглата маса с мини концерт. Те от своя страна ги зарадваха с подаръци, насочени към поддържане на устната хигиена.

Според проведено национално проучване на 6 години децата в България средно имат по 4 кариеса, на 18 г. – по 6 кариеса. Установено е, че всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб. Според същото проучване приблизително 2/3 от децата на 18-годишна възраст имат заболявания на гингивата и пародонта, което е предпоставка за сериозни зъбни проблеми.  По този показател изоставаме сериозно спрямо целите, заложени от Световната здравна организация.

Защо са нужни силантите?
При пробиването им (около 6-годишна възраст) в първите постоянни зъбки при децата се образуват големи вдлъбнатини, които наричаме фисури. Сами по себе си те не са дефект, а нещо съвсем нормално, но предразполагат към задържане на зъбна плака, която пък води до образуване на кариес. „Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват“, обяснява доц. д-р Виктория Жекова.

Какво представляват силантите?
Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбките. Те предпазват децата от развиването на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем. Важно е за родителите да знаят, че запечатването със силанти трябва да се осъществява до две години след пробива на зъбите, период, през който емайлът „узрява” и достига най-висока степен на минерализация.

Източник: МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна"