logo for loader

Телефон: 02 9432207

Лупусът може да засегне сериозно очите

МДЦ ИСУЛ

На 10 май отбелязваме Световния ден за борба с лупус
Лупусът е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма произвежда антитела, които атакуват собствените тъкани на тялото, причинявайки възпаление. Болестта е рядка - засяга около 4000 човека в България (по данни на НЗОК от 2019 г.)
Обикновено заболяването се проявява при млади хора в активна възраст и може да се крие зад най-разнообразни симптоми - затова го наричат "Великият имитатор".
Сред органите, които често засяга, са очите. Ето някои характерни симптоми:

-Усещане за песъчинки в очите -Възпаление на роговицата (кератит) -Възпаление на склерата (склерит) - проявява се с много болка и дискомфорт от светлината.

Друга очна проява на това лупуса е възпалението на вътрешните тъкани на окото, което причинява увеит (болест на окото, която може да причини загуба на зрение, замъглено зрение и болка).

Лупусът това може да засегне и съдовете на ретината, което за лекаря е индикатор за сериозност, тъй като съдовете на мозъка и други части на тялото също могат да бъдат засегнати.

В много от случаите очната симптоматика предшества основните симптоми на лупус. Ето защо профилактичните прегледи винаги са добра идея, особено, ако в семейството си имате роднина по права линия (майка, баща, брат, сестра, баба, дядо), които са с ревматично автоимунно заболяване (лупус, ревматоиден артрит, болест на Бежтерев и др.)

Очният кабинет на МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна" е с номер 204. Намира се на втория етаж, над Спешно отделение. Специалистите, които работят в него, са част от екипа и на Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и имат доказан опит в лечението на автоимунни заболявания на окото. За записване на час за преглед натиснете ТУК.