logo for loader

Телефон: 02 9432207

Очните алергии се „събуждат“ през пролетта

МДЦ ИСУЛ

Какво представляват очните алергии?

Пролетта е един от най-красивите сезони, в който природата възкръсва за нов живот. За съжаление, заедно с животните и растенията се „пробуждат“ и алергиите, които често засягат очите.

Обикновено очните алергии се проявяват под формата на алергичен конюнктивит. Той се появява, когато окото влезе в контакт с дразнещо вещество - алерген. Алергените могат да включват цветен прашец, прах, различни полени. За да се предпази от заболявания, имунната система обикновено защитава тялото от вредни нашественици, като бактерии и вируси. При хора с алергии обаче имунната система бърка алергена с опасно вещество и произвежда химикали, които се борят с него. Реакцията води до множество дразнещи симптоми, като сърбеж, зачервяване и сълзене на очите. При някои хора очните алергии могат да бъдат свързани и с екзема и астма.

Какви са симптомите на очните алергии?

Симптомите на очните алергии могат да включват:

ü  Сърбеж или парене в очите

ü  Сълзене

ü  Зачервяване

ü  лющене около очите

ü  подпухналост на клепачите, особено сутрин

Може да бъде засегнато едното или двете очи.

В някои случаи тези симптоми могат да бъдат придружени от хрема, запушване на носа или кихане.

Какви са разликите между очните алергии и другите видове конюнктивит?

Очната ябълка е покрита с тънка мембрана, наречена конюнктива. Когато конюнктивата се раздразни или възпали, възниква конюнктивит, който води до  сълзене и зачервяване на очите. Въпреки че алергичните, вирусните и бактериалните конюнктивити причиняват сходни симптоми, те са съвсем различни състояния, за които е много важно да бъдат разграничени.

Зачервяването на очите, причинено от бактериална инфекция или вирус, обикновено причинява натрупване на гъст секрет върху окото през нощта. Състоянието е силно заразно, докато очните алергии не са.

Какво причинява очни алергии?

Очните алергии се причиняват от неблагоприятна имунна реакция към определени алергени. Повечето реакции се предизвикват от алергени във въздуха, като:

ü  Полени

ü  Мухъл

ü  Дим

ü  прах

Обикновено имунната система насърчава химически промени в тялото, които помагат да се пребори с вредните нашественици, като бактерии и вируси. При хора с алергии имунната система погрешно идентифицира алерген, който иначе може да бъде безвреден, като опасен натрапник и започва да се бори срещу него. При този процес се отделя хистамин, който причинява много неприятни симптоми, като сърбеж и сълзене на очите. Може също да причини хрема, кихане и кашлица.

Очна алергия може да се появи по всяко време на годината, но най-честа е тя през пролетните, летните и есенните месеци, когато дърветата, тревите и растенията цъфтят.

Такива реакции могат да възникнат и когато чувствителен човек влезе в контакт с алерген и разтрие очите си.

Хранителните алергии също могат да причинят симптоми на очна алергия.

Как се диагностицират очните алергии?

Очните алергии се диагностицират от офталмолог (очен лекар), който ще направи обстоен преглед и ще прецени дали става дума за алергия, вирусен или бактериален конюнктивит или пък някое друго, по-сериозно заболяване на окото. (Очният кабинет в МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“ е с номер 204 и се намира на втория етаж, над Спешно отделение.) Ако пациентът, успоредно с дразненето в очите, има и други симптоми (кихане, обриви) е добре да се консултира и с алерголог, който може точно да определи към какво е алергията. (В МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна", пациентите се тестват заалергии в кабинет номер 20 на първия етаж, в основната сграда на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ. Д-р Шишенкова работи с НЗОК, преглежда и деца). Посещението при алерголог е особено важно, ако пациентът има симптоми, свързани с алергията, като астма или екзема.

Симптомите могат да бъдат причинени също от вирусна или бактериална инфекция. Ако след прегледа офталмологът прецени, че именно това е пречината за запушения нос, пресипналото гърло или дразнещата кашлица, той може да насочи пациента и към някой от специалистите УНГ, които преглеждат в МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“. Нашияг център разполага както със специалисти, които преглеждат възрастни пациенти, така и с такива, които са специализирани в заболяванията при децата. (Кабинетите са съответно 505(за възрастни)  и 220 (за деца) и се намират на втория етаж над Спешно отделение.)

Как се лекуват очните алергии?

Най-добрият начин за лечение на очна алергия е да избягвате алергена, който я причинява. Това обаче не винаги е възможно, особено ако имате сезонни алергии.

За щастие, съвременната медицина предлага богат набор от средства, които да облекчат очните алергии. Те могат да бъдат под формата на хапчета, сезонни ваксини (имунотерапия), различни капки за очи.

Офталмолозите съветват пациентите преди да пристъпят към каквото и да е лечение на очните алергии задължително да се консултират със специалист, защото зад познатите симптоми могат да се крият и опасни заболявания, които да увредят трайно един от най-важните човешки органи.