logo for loader

Телефон: 02 9432207

Д-р Нора Великова с награда за уникален метод за лечение на глаукома

МДЦ ИСУЛ

Д-р Нора Великова - офталмолог от Очната клиника на УМБАЛ ”Царица Йоанна-ИСУЛ” и асистент към Катедра”Спешна медицина” на МУ-София, спечели конкурса „Млад учен” на Българското глаукомно дружество. Наградата бе връчена за представянето на резултатите от иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade.

Методът, който се прилага само в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, може да се извършва едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), като така болният получава ефект 2 в 1: от една страна зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга- вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват.

Д-р Великова в екип с началника на Клиниката по очни болести - Доц. д-р Борислав Кючуков, дм, FEBO, извършват тази щадяща минимално травматична процедура от 4 години.  Научно-изследователският проект е станал възможен благодарение на финансова подкрепа от Медицински университет- София. Миналата година д-р Великова също беше удостоена с награда за млад офталмолог с научен принос „Проф.Стоимен Дъбов” от Българското дружество по офталмология.

Какво представлява самият метод гониотомия с Kahook Dual Blade: Иновативното при него, освен, че помага да се подобрят две състояния наведнъж, е че стимулира естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане. При глаукомата в окото се образува повече течност, която притиска зрителният нерв и постепенно го уврежда безвъзвратно. По време на операцията в засегнатия орган се прави миниатюрен, 2 мм разрез, през който се поставя мека леща, която замества помътнялата в следствие на катарактата естествена леща. През същия отвор се влиза с още по-миниатюрно ножче, което стимулира дренажа на вътреочната течност. Операцията е минимално инвазивна и с много добър профил на безопасност и бързо възстановяване Ден след интервенцията пациентът може да бъде изписан, а до седмица да възвърне изцяло нормалния си начин на живот.

Д-р Великова консултира пациенти в кабинет 204, ет. 2 (над Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ).  За записване на час: тел. 02 9432 374