logo for loader

Телефон: 02 9432207

Д-р Нина Шишенкова: НЯМА АЛЕРГИЯ КЪМ ГЛУТЕН

МДЦ ИСУЛ

Пролетта е сезонът не само на пробуждащата се природа, но и на алергиите. Защо е така, за какво да внимаваме и как можем да се защитим – попитахме д-р Нина Шишенкова. Тя е част от екипа на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Освен в болницата, преглежда амбулаторно пациенти към МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“ и е много търсена, тъй като е един от малкото практикуващи алерголози, които преглеждат и лекуват деца. Записването на час при д-р Шишенкова става през платформата SuperDoc от тук https://superdoc.bg/lekar/nina-shishenkova

Д-р Шишенкова, защо алергиите са най-активни през пролетта?

Пролетният сезон е изключително активен по отношение на алергологичните заболявания по няколко причини: сменят се температурите, разцъфтяват всички треви и се събуждат акарите в домашния прах. Тези три компонента имат отношение към алергиите.

Кои са най-честите алергии?

Поленовата алергия, която сега е актуална. При нея обикновено има наследственост по първа линия: ако родителите имат алергия, много често от това заболяване страдат техните деца, внуци. Понякога поленовите алергии, които са доста бурни, могат да бъдат комбинирани с алергия към домашен прах, акари и тогава се получава ефект 2:1 и алергичният процес е по-активен. Може като усложнение да се развие назална полипоза, атопичен дерматит и най-вече бронхиална астма.

А увеличават ли се алергичните заболявания?

Определено се увеличават и те са свързани не само с полените и акарите, които са основни причинители, но и със стреса, в който живеем, както и праховите частици.

В момента все още върлува и сезонният грип, който заради коронавируса тази година позакъсня. Как да отличим алергията от грип?

Наистина в началото симптомите могат да бъдат сбъркани, но разликата е, че грипът засяга общото състояние на организма – може да има коремни болки, ставни болки, гърлобол, което при алергиите не съществува. Друга отличителна черта е, че сезонният грип преминава за няколко дни, докато алергичният ринит премината с отминаването на сезона, ако не се вземат съответните мерки, най-вече профилактични.

Какви са тези профилактични мерки? В обществото битува мит, че имаш ли алергия, това е за цял живот. Така ли е?

Този мит е доста стар. Трябва да се каже на висок глас, че съществуват много модерни начини за дефинитивно излекуване на алергиите. Първото нещо в лечението са профилактичните мерки – когато е сезонът на полените и даден човек знае, че има алергия към тях, не трябва да ходи в парка, по игрищата, където има истинска трева, на пикници, поне докато премине малко активността на поленовия сезон. След това идва симптоматичната, медикаментозна терапия. И третия стълб, това е имунотерапията. При нея ние създаваме т.нар. блокиращи антитела, така че нашите болни в следващ сезон или при следващ контакт да не реагират или съвсем слабо да реагират на алергологичните причинители. Има на пазара медикаменти, които се пият или инхалират по определена схема и имат голям принос за пълното оздравяване на нашите болни. Но искам да се обърна към пациентите да бъдат търпеливи. Това не става от днес за утре. Алергията преминава след няколко години имунотерапия, но като премине, е завинаги.

А какво става, ако не се лекуват алергиите?

Първоначално болните не вярват, че всеки сезон ще става все по-тежко. Разбират го чак като дойде на техния гръб. Минават 3-4 сезона и нещата се задълбочават. От временен ринит, хремата прераства в назална полипоза или бронхиална астма и пациентът чак тогава се стряска, защото не може да диша, има пристъпи на кашлица, задух. Тогава чак болният се съгласява на имунотерапия.

Защо толкова късно, безопасна ли е тя?

Абсолютно безопасна е. Всеки човек може да започне и ако не се чувства комфортно да я спрем за малко. Аз обаче почти нямам пациент, който да е спрял имунотерапията, защото тя му помага да се чувства свеж и здрав.

Има ли времеви прозорец, в който да се приема тази терапия след който да губи ефективността си?

Не е точен въпросът за ефективността. За всеки един алерген има различни схеми и периоди за започване и продължителност на лечението. Това зависи от конкретния алерген, дали е само един и т.н.

Т.е. терапията може да се стартира по всяко време на годината, не е задължително да е в началото на пролетта?

Да. Пак казвам, че зависи от изолирания алерген. При поленовите алергии терапията започва по-рано, през есенно-зимния период, за да може като разцъфнат тревите, пациентите да бъдат защитени. По отношение на битовите алергени, там няма определен период, в който да се започне с лечението. Може да се направи профилактична терапия и при хора, при които има голям риск от ужилване от оси, пчели. Има доста неща, с които разполагаме и работим.

Значи за поленовите алергии вече е късно за имунотерапия?

Да, със сигурност. Медикаментите съдържат допълнителна алергенна провокация към пациентите и когато поленовият сезон настъпи, давайки им тази терапия, ние само ще ги влошим. То е все едно да ги поставим в една стая със зелена трева. В този случай няма да сме лечители, а мъчители.

Кой е най-странният източник на алергии, който сте диагностицирала при вас?

Чак нещо много странно няма. По-скоро странното е, че хората реагират на няколко алергични компоненти едновременно и като дойдат в кабинета се чудя с какво да започна, така че да бъда полезна. Това, което е ново при поленовата алергия е кръстосаната алергична реакция при консумацията на някои храни и плодове като ябълки, банани, киви, сурови ядки, домати. Затова съветвам пациентите да бъдат изключително внимателни при приема. Имам ситуации, в които детето изяжда един банан и му се запушва носа. Това е обяснимо за лекаря, но беше необяснимо за майката. Добрата новина е, че нещата са контролируеми и просто за известен период от време детето няма да консумира банани.

Учудихте ме с ябълката – тя е сред плодовете с най-добра поносимост?

Не всички ябълки. Обикновено тези, които са гледани в райони, в които има брезов полен, защото той е изключително силен, тогава се наблюдава. Също, когато дръвчетата се намират в близост до тревни масиви – поленът от тревите се пренася върху ябълките и понякога се задържа. Работи се по въпроса да разберем защо това се случва.

В детска възраст ли се развиват най-често алергиите или това може да се случи във всеки етап от живота?

Обикновено в детска възраст, но няма конкретна възраст, при която малките да развият алергия. Зависи колко доминантен е генът, който е предаден от родителите. Има значение как е хранено детето и е много важно дали е обичано, т.е. да не е живяло в стресираща среда. Имахме един луфт в терапията на детската астма, но той в момента е преодолян. И педиатрите, и алерголозите вече са много внимателни по отношение на алергичната компонента, особено на малки деца, и се мисли за това нещо, тъй като в целия свят се знае, че астмата е алергично заболяване.

Говорейки за децата, не мога да не ви попитам за животните. Може ли алергията към куче, котка да бъде преодоляна?

По-честа е алергията към котката, към нейните косми. Тези животинки – куче, котка, обикновено стават член на семейството и аз лично мисля, че могат да си останат в семейството, дори и при наличие на алергия. Но по отношение на морско свинче, хамстер, които са много силни алергени, ако се констатира непоносимост към тях, е добре да бъдат махнати.

А ролята на т.нар. Е-тата в храните – могат ли те да бъдат причина за възникване на алергия?

Разбира се, че могат. Хубаво е децата да се хранят не просто еко- или био-, а правилно. Не съм броила тези елементи в детските храни, но всеки ден има деца, които са реагирали на някоя съставка в тях. Не съм привърженик на забраните, но различни шоколади, десертчета трябва да бъдат давани на децата само като награда.

А какво мислите за вманиачаването по здравословното хранене. Стана модерно да се консумират,  всякакви, нехарактерни за нашите географски ширини, храни. Това по-скоро полезно ли е или е вредно, от гледна точка на алергологията?

Зависи колко често се консумират тези храни. Използвам случая да кажа, че алергия към глутен няма! Това просто е една мода. Често съветвам пациентките да си хранят децата по селски: филийка с масълце, малко медец и всички други храни, които баба приготвя.

Представяне:
Д-р Нина Шишенкова е завършила Медицински университет Плевен през 1980 г. Своите специалности Детски болести, Училищна медицина и Клинична алергология придобива съответно през 1988 г., 1994 г. и 2001 г.
От 1981 г. д-р Шишенкова работи последователно като ординатор, завеждащ отделение и зам. главен лекар към Дом за медико-социални грижи Плевен. От 1994 г. е алерголог към ВМИ Плевен, а през 2002 г. постъпва във Военномедицинска академия София. От 2003 г. до момента е част от екипа на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" София, консултира пациенти и в Медико-диагностичния център към болницата.
Член
е на Управителния съвет на Българско дружество по алергология, на Европейски съвет на практикуващите алерголози и на Европейска академия по алергия и клинична имунология.

Източник:  https://clinica.bg/