logo for loader

Телефон: 02 9432207

Какви са рисковете от употребата на подсладители

МЦ ИСУЛ

Преди да влязат в хранителната индустрия, изкуствените подсладители минават през изследвания, показващи токсичната им доза . Така се определя допустимото им количество в храните и напитките, което е десетки пъти по-малко.  Това разказа в интервю за "Хоризонт" доц. Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитни заболявания и диетика в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".  

Миналата седмица от Световната здравна организация обявиха изкуствения подсладител аспартам за възможен канцероген . И допълниха, че добавката остава безопасна за консумация във вече определените норми.  Какви са рисковете за здравето ни при употреба на подсладители?   Аспартам е един от синтетичните подсладители, използвани в производството на безалкохолни напитки и храни, вместо естествения подсладител захар. Особеност на изкуствените подсладители е, че не съдържат калории и са подходящи като превенция на диабета и затлъстяването , а в същото време подобряват вкуса, обясни доц. Попова. 

Ключът да станат вредни е в дозирането им – всеки подсладител има допустим дневен прием .  Човешкият организъм има нужда от въглехидрати заради мозъка, сърцето, нервната система . Но те трябва да са добре дозирани и приети в правилния момент от деня – след физическа активност, разказа гл. асистент Иван Неделчев, който е фитнес треньор и университетски преподавател.  Според него е нужно по-задълбочено изследване на дългосрочния ефект на подсладителите, тъй като мненията за тях са противоречиви .  Изкуствените подсладители се свързват с храни и напитки, на чийто етикет пише "диетично". 

Доц. Попова съветва да не се прекалява с употребата на диетични продукти, при които липсва или е ниско съдържанието на захар, сол, глутен .  Гл. асистент Иван Неделчев е мнителен към продуктите с надпис "диетично" .  Препоръката му - въглехидрати на малки порции, през 3-4 часа.  Ендокринологът припомня, че най-важно за здравето ни е да хапваме и пийваме, без да прекаляваме с нищо .

Целият репортаж можете да чуете ТУК

Източник: БНР, "Хоризонт преди всички"

***
Доц. Д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по Метоболитни заболявания и диетика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", е един от най-добрите специалисти по хранене в България. Тя приема пациенти и в Кабинета по ендокринология на МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна". С нея можете да се консултирате за всякакви проблеми, касаещи храненето, наднорменото или поднорменото /много ниското/ тегло; проблеми с кръвната захар и с щитовидната жлеза.
За записване на час за консултация: тел. 02 94 32 207.