Преди да влязат в хранителната индустрия, изкуствените подсладители
минават през изследвания, показващи токсичната им доза . Така се определя
допустимото им количество в храните и напитките, което е десетки пъти
по-малко. Това разказа в интервю за "Хоризонт" доц. Даниела
Попова, началник на Клиниката по метаболитни заболявания и диетика в Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Миналата седмица от Световната здравна организация обявиха изкуствения подсладител аспартам за възможен канцероген . И допълниха, че добавката остава безопасна за консумация във вече определените норми. Какви са рисковете за здравето ни при употреба на подсладители? Аспартам е един от синтетичните подсладители, използвани в производството на безалкохолни напитки и храни, вместо естествения подсладител захар. Особеност на изкуствените подсладители е, че не съдържат калории и са подходящи като превенция на диабета и затлъстяването , а в същото време подобряват вкуса, обясни доц. Попова.
Ключът да станат вредни е в дозирането им – всеки подсладител има допустим дневен прием . Човешкият организъм има нужда от въглехидрати заради мозъка, сърцето, нервната система . Но те трябва да са добре дозирани и приети в правилния момент от деня – след физическа активност, разказа гл. асистент Иван Неделчев, който е фитнес треньор и университетски преподавател. Според него е нужно по-задълбочено изследване на дългосрочния ефект на подсладителите, тъй като мненията за тях са противоречиви . Изкуствените подсладители се свързват с храни и напитки, на чийто етикет пише "диетично".
Доц. Попова съветва да не се прекалява с употребата на
диетични продукти, при които липсва или е ниско съдържанието на захар, сол,
глутен . Гл. асистент Иван Неделчев е мнителен към продуктите с надпис
"диетично" . Препоръката му - въглехидрати на малки порции,
през 3-4 часа. Ендокринологът припомня, че най-важно за здравето ни е да
хапваме и пийваме, без да прекаляваме с нищо .
Целият репортаж можете да чуете ТУК
Източник: БНР, "Хоризонт преди всички"
***
Доц. Д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по Метоболитни заболявания и диетика в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", е един от най-добрите специалисти по хранене в България. Тя приема пациенти и в Кабинета по ендокринология на МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна". С нея можете да се консултирате за всякакви проблеми, касаещи храненето, наднорменото или поднорменото /много ниското/ тегло; проблеми с кръвната захар и с щитовидната жлеза.
За записване на час за консултация: тел. 02 94 32 207.