logo for loader

Телефон: 02 9432207

Офталмолозите на ИСУЛ съветват: Как да предпазим очите си

МДЦ ИСУЛ

От 11 до 16 март отбелязваме Международната седмица за борба с глаукомата. Един на всеки 200 човека над 40 години и всеки осми над 70-годишна възраст развива глаукома. Тя е основният причинител за слепота.

Как да се предпазим и как да се лекуваме – отговорите от офталмолозите от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – д-р Нора Великова и д-р Гергана Иванова.

Повече за Д-р Великова и д-р Иванова >>> ТУК 

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ УЧАСТИЕТО НА Д-Р ВЕЛИКОВА И Д-Р ИВАНОВА

Водещ: Предстои ви много работа през тази седмица, защото вашата болница за пореден път организира кампания за безплатни прегледи за глаукома. Кажете първо за това заболяване – наистина ли е толкова често срещано?


Снимка: Водецата на предаването "Добро утро, Европа" Диана Радева.

Д-р Нора Великова: В цял свят се обръща много внимание, защото глаукомата е едно хронично, прогресивно заболяване, което е на първо място като причина за необратима слепота. Не само ние организираме тази кампания. Това е една инициатива на Световната глаукомна асоциация, която се провежда в цял свят. Очната клиника в ИСУЛ участва всяка година. И предишният ръководител на клиниката доц. Руска Христова, и сегашният, доц. Борислав Кючуков са били в Управителния съвет на Българско глаукомно дружество и години наред, по традиция, ние участваме в тези кампании и сме закърмени в учението за глаукома.

Водещ: Какво представлява заболяването и кога е добре човек да се замисли, че може би е хубаво да дойде на лекар?

Д-р Гергана Иванова: Глаукомата не е едно заболяване, а цяла група от заболявания и може да се прояви още при раждането или вече при възрастни пациенти. Има много видове – първична, вторична (при травми на окото), може да бъде откритоъгълна, закритоъгълна. Тази, към която сме насочили вниманието си сега е първичната откритоъгълна глаукома, която е най-разпространена. Нарича се „тихият крадец на зрение“, защото протича безсимптомно, подмолно. Първо се уврежда периферното зрение и много дълго човек не усеща, че има проблем и когато в един момент закрие едното си око осъзнава, че не вижда с другото.

Д-р Нора Великова: Затова насочено трябва да търсим глаукомата, защото тя няма симптоматика. Вие днес ако се чувствате добре, нямате никаква причина да отидете на лекар, нали?
След 40-годишна възраст е хубаво да се направи един профилактичен, обстоен преглед, не само за очила.


Снимка: Д-р Нора Великова

Водещ: Какво включва обстойният преглед? Винаги ли трябва да се разширява зеницата?

Д-р Нора Великова: Когато има някаква патология и тя се види на тясна зеница, е добре да я разширим. Иначе пълният преглед би включвал и разширяване на зеницата. Много зависи пациентът колко време е отделил за прегледа. При патология ние можем да се уговорим, ако не е удобно сега, на следващия или на по-следващия ден да дойде да разширим зеницата и да направим всички допълнителни необходими изследвания. Тук е моментът да кажа, че когато имаме съмнение за някаква патология – глаукома, макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, пациентите се приемат по Здравна каса и всички тези изследвания са безплатни. Това е традиция в нашата клиника.

Водещ: Четох, че жените са по-засегнати от глаукомата. Защо?

Д-р Нора Великова: Има най-различни проучвания по темата, аз самата съм правила задъл бочени проучвания, защото често са ме питали защо точно жените. Много зависи от расата и от това на кой континент търси информация. Не мисля че жените по-често страдат от глаукома и да успокояваме мъжете. Еднакво е разпределението.

Водещ: Има ли лечение за глаукомата?

Д-р Нора Великова: Причината за заболяването все още не е установена. Етиологично лечение още няма. Единственият фактор, на който можем да въздействаме е вътреочното налягане. Или потискаме продукцията на вътреочната течност, или увеличаваме дренажа на вътреочната течност, тъй като при глаукома се образува много такава течност и вътреочното налягане, което се повишава в следствие на това уврежда зрението.

Водещ: През последните години животът ни много се промени. Децата непрекъснато стоят пред телефон или таблет. Това допълнителен рисков фактор ли е?

Д-р Гергана Иванова: Прекомерното седене пред екраните може да причини т. нар. компютърен синдром. Обикновено ние мигаме в минута 15-16 пъти, но взирайки се в монитора мигането се забавя. А функцията на едно мигателно движение е да разстила слъзен филм, който хидратира и защитава очната повърхност. Когато се забави това мигане, слъзният филм се изпарява и се появяват оплаквания: зачервявяне, дразнене, болка, нарушено зрение. Затова е важно да спазваме хигиена на работа. Да си наложим да мигаме по-често, работното ни място така да е подредено, че да гледаме монитора леко от горе на долу, за да може очната цепка да е леко притворена. И има едно много хубаво правило: 20:20:20: на всеки 20 минута работа отпускаме погледа за 20 секунди и поглеждаме в далечината (20 фута). Това е достатъчно да се релаксира очната мускулатура.


Снимка: Д-р Гергана Иванова

Водещ: Какво още можем да направим? Бяха много популярни очила за компютър и капки, изкуствени сълзи, които се продават без рецепта. Безопасни ли са и въобще препоръчвате ли подобни неща?

Д-р Гергана Иванова:  Ако има сух синдром определеният човек – да, но да капе капки, които си е самоназначил, не мисля че е добра идея.

Д-р Нора Великова: Има тест, който може да установи. Слата се една хартийка на долния клепач и тя ни показва. Има си норма. Слъзният филм трябва да е около 15 мм, когато е под тази стойност имаме индикация да изпишем изкуствена сълза.

Водещ: А за очилата?

Д-р Нора Великова: Те намаляват отблясъците и повишават комфорта, но не предпазват.

Водещ: Когато говорим за профилактика на очите, можем ли да говорим за начин на живот, на хранене?


Д-р Нора Великова: Няма нищо категорично доказано, но има намерени асоциации между приема на червени плодове (боровинки, къпини, малини), зеленолистни растения (напр. спанак), които повлияват благоприятно, защото в тях има антиоксиданти. Също ядките: шам фъстък, лешници, тиквено и слънчогледово семе, мазните риби (риба тон, сьомга), черният шоколад, черният чай също имат протективно действие не само за клетките на ретината и глаукомата, а и за целия организъм.

Водещ: Много хора напоследък махат очилата и лещите и си правят операция. Тя за всеки ли е подходяща и може ли да ни излекува?

Д-р Гергана Иванова: Човек има три избора да коригира рефракционната си аномалия: чрез очила, лещи или рефрактивна хирургия. Въпрос на личен избор е. Преди да се пристъпи към операция се правят много обстойни прегледи, тъй като това е процедура, която се прави на здраво око.

Д-р Нора Великова: Това е, когато се прави по желание. По медицински показания – когато има разлика от повече от 3 диоптъра между двете очи. Мозъкът много трудно възприема тази разлика и тя може да причини световъртеж, залитане, които влияят сериозно върху качеството на живот. В тези случаи операцията се прави по медицински причини.

Водещ: На всяка възраст ли може да се направи една такава операция?

Д-р Гергана Иванова: До скоро, за да се направи операцията, се изчакваше да спре растежът на организма. Вече операцията се прави и на деца.

Водещ: А постигнатия резултат завинаги ли е? Може ли да бъде обратим при някакви условия?

Д-р Нора Великова: Зависи от рефрактивната грешка, която коригираме – дали е късогледство, далекогледство, астигматизъм. Във връзка с въпроса ви преди малко, дали тази операция е подходяща за всеки - зависи и от дебелината на роговицата. Има пациенти с много тънка роговица, при които е невъзможна. Затова е важно да се отиде при много опитен рефрактивен хирург и той да ви направи компетентна консултация за вас дали това е добро решение.

Водещ: Какво трябва да направи човек, за да се възползва от безплатните прегледи при вас?

Д-р Нора Великова: Трябва предварително да се запише на тел. 02/ 94 32 262 като искам да уточня, че освен вътреочното налягане, ще изследваме вътреочните дъна, зрителния нерв, а покрай него ще видим и макулата, така че пациентите ще бъдат подложени на един много подробен преглед. Без изписване на очила, тъй като фокусът на кампанията ни е друг.

Водещ: Колко често трябва да се правят очни прегледи?

Д-р Гергана Иванова: След 45-годишна възраст – всяка година.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ УЧАСТИЕТО НА Д-Р ВЕЛИКОВА И Д-Р ИВАНОВА

Източник:  Телевизия EURONEWS

***
Д-р Нора Великова и д-р Гергана Иванова освен в Клиниката по офталмология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" консултират пациенти и към медицинския център на болницата - МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна".
За информация и запазване на час за консултация: тел. 02 94 32 207.