logo for loader

Телефон: 02 9432207

127 жени се изследваха до момента за рак на гърдата в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

МДЦ ИСУЛ

Общо 127 жени са се възползвали от безплатната ехомамография на млечни жлези от 1 февруари до 6 март 2024 г. Това съобщиха от Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където безплатните прегледи продължават до края на април т.г.


При две от дамите са намерени злокачествени находки. При десет са установени потенциално злокачествени промени, които трябва да се проследяват през 6 до 12 месеца. При трийсет са описани доброкачествени находки, а при осемдесет и пет прегледът е показал нормална находка.

 

„2 на 128 жени са близо 2%. Ако добавим към тях и дамите с потенциално злокачествени находки, процентите скачат на близо 10, което е сериозен аргумент всяка жена над 21-годишна възраст да се замисли за профилактичен преглед веднъж годишно“, обяснява началникът на Клиниката по образна диагностика в ИСУЛ доц. д-р Пламен Гецов. При дамите над 35 години, ехографското изследване е добре да бъде съчетано с мамография. Фамилно обременените жени е задължително да се подлагат на мамография веднъж годишно още след 30-годишна възраст.

 

Доц. д-р Гецов припомни, че независимо от това, че клиниката на два пъти добавяше нови часове и дни за безплатни прегледи, те се изчерпаха почти моментално. Той се обръща към дамите това да не ги обезкуражава, а да си вземат направление от личния лекар и да дойдат да се прегледат. Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ работи с НЗОК, с почти всички фондове за допълнително здравно осигуряване, лекарите извършват и платени прегледи за тези, които предпочитат този начин.

Час за ехомамография може да бъде запазен на тел.  02/9432481, 02/9432490 (всеки делничен ден от 08:00 до 16:00 часа).

 

Ехомамографията се осъществява с нов ехографски апарат от премиум класа на Canon Medical Systems, който отскоро е въведен в експлоатация в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Новият апарат разполага с по-обширен набор от софтуерни приложения,  което разширява спектъра на диагностичните му възможности. С него могат да се изследват голям спектър от заболяванията на коремните органи, малкия таз, шията, меките тъкани, вкл. опорно-двигателния апарат. Тук се включват големи слюнчени жлези, щитовидна жлеза, гърди (ехомамография), лимфни възли, мускули, стави, сухожилия, паренхимни и кухи органи на коремната кухина. Уникалната технология Beam+ предоставя изображения с висока разделителна способност, усъвършенствано проникване в дълбочина на тъканите и по-малко артефакти.

***
Голяма част от опитните специалисти по образна диагностика от Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" консултират пациенти и към МДЦ "ИСУЛ - Царица Йоанна".

Вижте кои от >>>ТУК
За допълнителна информация: тел. 02 94 32 207