logo for loader

Телефон: 02 9432207

Стъпка по стъпка – как да се самопрегледаме за рак на гърдата

МДЦ ИСУЛ

За дамите, които са във фертилна възраст, самопрегледът трябва да бъде всеки месец, след приключване на цикъла.

От десетките пациентки, които минават през кабинета му всеки ден, д-р Спирдонов е установил, че в последно време самопреглеждането в право положение не е достатъчно ефективно. Почти всички тумори до 2 см., които диагностицират в Клиниката по образна диагностика на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ са на жени, които не са усетили тумора при преглед в изправено положение. Ето защо образният специалист съветва самопрегледът да започне първо в легнало положение, а след това да се самоизследвате и прави, в банята.
Ето стъпките, които трябва да следвате:

1.Легнете на спалнята или на друго широко и равно легло.

2. Повдигнете  ръката си нагоре така че да бъде високо над главата.

3. Завъртете се така, че в легнала позиция зърното на гърдата да сочи към тавана. В тази позиция гърдата се отпуска максимално.

4.. Поставете показалеца и средния си пръст над  зърното на гърдата. Там има ямка, която трябва хубаво да усетити. Целта е да усетите как изглежда тя в нормално положение, за да може при следващия самопреглед, ако установите нещо различно, веднага да се консултирате с образен специалист.

5.След като сте палпирали внимателно ямката, с кръгови движения постепенно разширете изследвания диаметър.

6. Последният участък, който трябва да се изследва, е под мишницата. Търсим по-твърдо образование, което преди го е нямало.

7. Повторете същата процедура и за другата гърда като преди това вдигнете високо над главата съответната ръка.

След като внимателно сте изследвали гърдите си в легнало положение, може да повторите същата процедура и в право положение в банята.

Същите принципи за самопреглед важат и за дамите, при които вече е спрял цикълът. При тях е удачно прегледът да се извършва на всяко първо число от месеца, за да се превърне в навик.

„Ако по време на прегледа жената се натъкне на по-твърд участък, уплътнение, което преди това е липсвало или просто прословутото женско шесто чувство подсказва, че има някакъв проблем, съветът ми е да не чака времето за годишния си профилактичен преглед, а веднага да потърси специалист“, обяснява д-р Йордан Спирдонов.

По негово наблюдение има две категории жени, които рядко ходят на профилактичен преглед. Едните са с много малък бюст и смятат, че това ги предпазва от злокачествено заболяване, което е голяма заблуда.
Другата група са жените с много големи гърди, които са посетили мамолог, но апаратът не е успял да обхване цялата гърда. Обикновено те се отказват от повече посещения при лекаря, изпитвайки неудобство и смятайки, че нещо в анатомията им не е наред.
За съжаление именно при вторите най-често се открива авансирал рак, с метастази.

***

Д-р Йордан Спирдонов е един от най-добрите образни специалисти у нас. От години той е съсредоточил своите научни интереси в ранната диагностика на рака на гърдата. Автор е на редица изобретения, сред които специална подложка, която позволява прецизно сканиране дори при жени с много голям бюст. Другото му изобретение е свързано с вземането на биопсия по специален начин от предполагаемия тумор. Благодарение на нея, той успява минимално инвазивно да извлече достатъчно клетъчен материал, за да постави прецизна диагноза. Освен у нас, изобретенията му са признати и в чужбина. Д-р Спирдонов е търсен лектор във всички международни форуми.
Освен към Клиниката по образна диагностика, д-р Йордан Спирдонов консултира пациенти и към медицинския център на болницата – МДЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“.
За контакт: тел. 02 94 32 207

ЦЕЛИЯТ РАЗГОВОР С Д-Р СПИРДОНОВ ГЛЕДАЙТЕ В ПРЕДАВАНЕТО ПУЛС, ТВ NOVANEWS ТУК