logo for loader

Телефон: 02 9432207

Д-р Силяновска: Алергичният конюнктивит се лекува с промивка на очите с физиологичен разтвор

МЦ ИСУЛ

Алергичният конюнктивит е често срещано заболяване, при което лигавицата на окото реагира с възпаление на различни алергени.

Пролетта и началото на лятото са сезоните, в които тези алергични реакции се проявяват по-често, а особено чувствителни към алергените са очите на децата, каза за БНР д-р Мирела Петрова-Силяновска, офталмолог в Клиниката по очни болести на болница "Царица Йоана - ИСУЛ".

"Алергени на първо място са полените, които се появяват от всички цъфтящи дървета, храсти и треви, също алерген е слънчевата светлина и влиянието на ултравиолетовите лъчи, като това често се проявява при малките деца, допълни д-р Силяновска.

Признаците при типичния алергичен конюктивит са зачеряване на очите, понякога подуване, тогава родителите идват силно притеснени в спешния кабинет, но децата често са относително спокойни, те усещат сърбеж, зачервяването не ги притеснява, много често има сълзене и лек секрет от носа, по рядко при някои деца може да има лека кашлица, допълни офталмологът.

Тя поясни, че не трябва да се избързва, като се поставят капки на антибиотична основа, първата стъпка е промивка на клепачите и очите с физиологичен разтвор, или пък с други капки, които не са антибиотик или кортикостероид, а са много по-щадящи окото на детето.

"Ако след преглед при офталмолог се окаже, че страда и роговицата на окото, тогава се предприема лечение с мек стероид, който да се капе известно време, което може да бъде и до 14 дни".


Визитка:
Д-р Мирела Петрова – Силяновска се дипломира като лекар с отличие от Медицински университет – София през 2016 г.
Специалността си по очни болести придобива през 2021 г. От 2020 г. е назначена като лекар асистент в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
Преминала е през различни курсове и обучения, между които Едномесечно обучение с подспециалности медицинска ретина и витреоретинална хирургия, EBO grant winner, UMC Utrecht, The Netherlands; Curso Refrativa R.I.O - Research in Ophthalmology, Рио де Жанейро, Бразилия; курс за специализанти EGS’s glaucoma for residents , Майнц, Германия; SOE’s EUPO course, Барселона, Испания.
Има публикации и участия в научни форуми, сред които "Сравнение, оценка и впечатления от зеничните дилататори - Mоrcher, Malvain Ring, I-Ring, Oasis, APX и ирисни куки по време на факоемулсификация при пациенти с тесни зеници", Новости в офталмологията, Правец и “Индикации и методи за апликация на глаукомни дренажни импланти - обзор”, 17-ти Конгрес на Българското глаукомно дружество, София.

Цялото интервю на Мая Данчева с д-р Силяновска, чуйте в ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ.


Източник: БНР, предаването „Закуска на тревата“
Автор: Мая Данчева


***

Най-опитните офталмолози от Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ консултират пациенти в ОЧНИЯ КАБИНЕТ на МЦ „ИСУЛ – Царица Йоанна“. 
Част от тях работят и с деца. Прегледите се осъществяват с направление, през здравен фонд (допълнително здравно осигуряване) или чрез платен прием - изборът е на пациента.
За записване на час за консултация – тел. 02 94 32 207.